Staff Nurse Gr II in Health Services

Here i have sharing the Staff Nurse Gr II in Health Services question paper and answer.Free download the question.

staff nurse question and answer

staff nurse question and answer -part1

1: Pentavalent vaccine prevents

    A:-Diphtheria, Tetanus, Hepatitis B, Typhoid, Haemophilus influenza B

    B:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatitis B, Tetanus

    C:-Diphtheria, Pertussis, Tetanus, Hepatitis B, Haemophilus influenza B

    D:-Diphtheria, Pertussis, Typhoid, Hepatits B, Tetanus

Correct Answer:- Option-C

2: The acceptable range of normal adult body mass index?

    A:-15.3-21.6 kg/m2

    B:-18.5-24.9 kg/m2

    C:-23.2-28.5 kg/m2

    D:-25.0-30.5kg/m2

Correct Answer:- Option-B

3: The process of securing applicants to fill vacant posts?

    A:-Recruitment

    B:-Assignment

    C:-Delegation

    D:-Orientation

Correct Answer:- Option-A

4: High flow oxygen therapy is contraindicated in COPD patients because they have?

    A:-High PaO2

    B:-High PaCO2

    C:-Low PaCO2

    D:-Low HCO3

Correct Answer:- Option-B

5: The characteristic feature of Braxton-Hicks contraction?

    A:-Fundal dominance

    B:-Retraction

    C:-Absence of pain

    D:-Cervical dilatation

Correct Answer:– Option-C

6: Strawberry tongue is characteristic of?

    A:-Tetanus

    B:-Leptospirosis

    C:-Tuberculosis

    D:-Kawasaki disease

Correct Answer:- Option-D

7: Typical finding in anaphylactic shock

    A:-Anuria

    B:-Tachycardia

    C:-Wheeze

    D:-Hypertension

Correct Answer:- Option-C

8: The year in which National Rural Health Mission was launched

    A:-2005

    B:-2000

    C:-2003

    D:-2008

Correct Answer: Option-A

9: The process of influencing people to accomplish goals is

    A:-Direction

    B:-Delegation

    C:-Leadership

    D:-Human relations

Correct Answer:- Option-C
10: “Arranging the working environment so as to increase the efficiency and wellbeing of the employees” follow the principle of

    A:-Economics

    B:-Politics

    C:-Sociology

    D:-Ergonomics

Correct Answer: Option-D

11: World Breast Feeding week is celebrated in the first week of

    A:-January

    B:-April

    C:-August

    D:-December

Correct Answer: Option-C

12: The basic unit of society is

    A:-Individual

    B:-Family

    C:-Group

    D:-Community

Correct Answer: Option-B

13: The three domains of educational objectives according to Bloom’s Taxonomy of Educational objectives

    A:-Cognitive, Affective, Psychomotor

    B:- Behavioural, Mechanical, Emotional

    C:- Psychomotor, Behavioural, Comparative

    D:- Affective, Descriptive, Comprehensive

Correct Answer:– Option-A

14: A code of accepted behaviour based on morals

    A:-Ethics

    B:-Conduct

    C:-Standard

    D:-Etiquette

Correct Answer:- Option-D

15: The statement of predicted relationship between two or more variables

    A:-Assumption

    B:-Hypothesis

    C:-Theory

    D:-Construct

Correct Answer:- Option-B

16: A condition of generalised ill health and malnutrition marked by weakness and emaciation

    A:-Anorexia

    B:-Cachexia

    C:-Obesity

    D:-Bulimia

Correct Answer:– Option-B

17: The reference value for a glucose challenge test

    A:-130-140 mg/dl

    B:-110-120 mg/dl

    C:-150-160 mg/dl

    D:- 170-180 mg/dl

Correct Answer: Option-A

18: According to WHO Analgesic Ladder, use of adjuvant is indicated for the management of

    A:-Mild pain

    B:-Mild to moderate pain

    C:-Moderate to severe pain

    D:-All levels of pain

Correct Answer: Option-D

19: Cretinism is caused by the congenital deficiency of

    A:-Thyroid hormone

    B:-Parathormone

    C:-Antidiuretic hormone

    D:-Adrenaline

Correct Answer:- Option-A

20: Bangalore method is a method of

    A:-Excreta disposal

    B:-Waste disposal

    C:-Water purification

    D:-Vector control

Correct Answer: Option-B

21: The behavioural objective model of curriculum was developed by

    A:-Ralph Tylor

    B:-Lawrence Stenhouse

    C:-John Dewey

    D:-Hayward Joyce

Correct Answer:- Option-A

22: The president of Indian Nursing Council (INC) is

    A:-Nominated by state government

    B:-Elected by state nursing councils

    C:-Elected by registered nurses

    D:-Nominated by central government

Correct Answer:- Option-D

23: The characteristic feature of experimental research design

    A:-Sample

    B:-Data

    C:-Control

    D:- Variable

Correct Answer: Option-C

24: The form of medication which is in liquid suspension, applied externally to protect skin is

    A:-Pill

    B:-Lotion

    C:-Liniment

    D:- Paste

Correct Answer: Option-B

25: Significant proteinuria in pregnancy

    A:-≥150 mg/24 hrs

    B:-≥200 mg/24 hrs

    C:-≥250 mg/24 hrs

    D:-≥300 mg/24 hrs

Correct Answer: Option-D

26: Ascorbic acid is the chemical name of

    A:-Vitamin A

    B:-Vitamin B

    C:-Vitamin C

    D:-Vitamin D

Correct Answer: Option-C

Question27: Heamoglobin is a coordination compound in which the central metal atom is

    A:-Sodium

    B:-Magnesium

    C:-Manganese

    D:-Iron

Correct Answer:- Option-D

28: Which of the following will have highest boiling point

    A:-2-methylbutane

    B:-n-heptane

    C:-n-hexane

    D:-2,2-dimethylbutane

Correct Answer:- Option-B

29:The shape of ammonia molecule is

    A:-tetrahedral

    B:-linear

    C:-pyramidal

    D:-planar

Correct Answer:- Option-C

30: According to Lewis concept acid is

    A:-Proton donor

    B:-Proton acceptor

    C:-Electron pair donor

    D:-Electron pair acceptor

Correct Answer:– Option-D

31: The common mushrooms that erupt out from soil during rainy season is referred to as

    A:-Ascocarp

    B:-Basidiocarp

    C:-Mesocarp

    D:-Epicarp

Correct Answer: Option-B

32: Flowering response of plants towards the period of light exposure is termed as

    A:-Phototropism

    B:-Photoperiod

    C:-Photoperiodism

    D:-Photorespiration

Correct Answer:- Option-C

33: Unicellular green alga in the following which is used as single cell protein (SCP) is

    A:-Chlamydomonas

    B:-Chara

    C:-Gonyaulax

    D:-Chlorella

Correct Answer: Option-D

34: Arrangement of Floral leaves in the bud condition of a flower is termed as

    A:-Aestivation

    B:-Phyllotaxy

    C:-Veination

    D:-Placentation

Correct Answer:- Option-A

35: The colourless plastids in green plants that store starch is

    A:-Elaioplast

    B:-Aleuroneplast

    C:-Amyloplast

    D:-Proteinoplast

Correct Answer:- Option-C

staff nurse question and answer -wallpaper

36: Give an example for insitu biodiversity conservation?

    A:-Zoological parks

    B:-Botanical gardens

    C:-National parks

    D:-Museums

Correct Answer:- Option-C

37: Which is a widely used diagnostic test for AIDS?

    A:-Biopsy

    B:-X-ray

    C:-Widal test

    D:-ELISA

Correct Answer:- Option-D

38: Identify the name of an organism which shows bioluminescence from the following?

    A:-Ctenoplana

    B:-Spongilla

    C:-Liver fluke

    D:-Asterias

Correct Answer:- Option-A

39: Name an important protein digesting enzyme present in the gastric juice of human being?

    A:-Trypsin

    B:-Pepsin

    C:-Chymotrypsin

    D:-Aminopeptidase

Correct Answer: Option-B

40: Which is the initiation codon for protein synthesis in higher organisms?

    A:-AUG

    B:-UAG

    C:-UGA

    D:-UAA

Correct Answer:- Option-A

41: The term ‘nursing process’ was first used by

    A:-Virginia Henderson

    B:-Lydia Hall

    C:-Dorothea Orem

    D:-Florence Nightingale

Correct Answer:- Option-B

42: The measurement of obstetrical conjugate

    A:-8.5cm

    B:-9.5cm

    C:-10.5cm

    D:-11.5cm

Correct Answer:- Option-C

43: The assessment finding indicating successful potassium replacement for treatment of hypokalemia

    A:-Increasing muscle strength

    B:-Decreasing serum glucose

    C:-Improving vision

    D:-Increasing blood pressure

Correct Answer:- Option-A

44: Assessment of gestational age at birth is done using

    A:-New Ballard score

    B:-APGAR score

    C:-Bhakoo score

    D:-Downe score

Correct Answer:- Option-A

45: The most sensitive basic screening technique for early detection of breast cancer is

    A:-Breast self examination

    B:-Thermography

    C:-Chest X-ray

    D:-Mammography

Correct Answer:- Option-D

46: Carelessness or negligence by a professional person

    A:-Misuse

    B:-Malpractice

    C:-Assault

    D:-Battery

Correct Answer:- Option-B

47: A sleep disorder where undesirable behaviour occur during sleep

    A:-Insomnia

    B:-Narcolepsy

    C:-Hypersomnia

    D:-Parasomnia

Correct Answer:- Option-D

48: The best time to initiate folic acid in order to prevent congenital malformations

    A:-During first trimester

    B:-During second trimester

    C:-Before conception

    D:-Third trimester

Correct Answer:- Option-C

49: The last cardinal movement of fetal head during normal labour

    A:-Internal rotation

    B:-Engagement

    C:-Extension

    D:-External rotation

Correct Answer:- Option-D

50: Isotonic solution

    A:-0.9%Sodium Chloride

    B:-0.45% Sodium Chloride

    C:-10 %Dextrose

    D:-25% Dextrose

Correct Answer:- Option-A
51: The most common cancer associated with AIDS

    A:-Hodgkin’s Lymphoma

    B:-Ewing sarcoma

    C:-Kaposi sarcoma

    D:-Small cell carcinoma

Correct Answer:- Option-C

52: The position contraindicated for a child after cleft lip surgery is

    A:-Supine position

    B:-Prone position

    C:-Right lateral position

    D:-Left lateral position

Correct Answer:- Option-B

53: Hardness of water is caused by

    A:-Sodium Sulphate

    B:-Magnesium Chloride

    C:-Calcium bicarbonate

    D:-Potassium Chloride

Correct Answer:- Option-C

54: An example for a higher order cognitive question

    A:-Analysis

    B:-Comprehension

    C:-Recall

    D:-Application

Correct Answer:- Option-A

55: The International Council of Nurses (ICN) was established by

    A:-Ruther Gullick

    B:-Evan Sullivan

    C:-George McFarland

    D:-Bedford Fenwick

Correct Answer:- Option-D

56: The thermoregulatory centre is located at

    A:-Pituitary

    B:-Pons

    C:-Medulla

    D:-Hypothalamus

Correct Answer:- Option-D

57: Electra complex is

    A:- A male child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father

    B:- A female child’s unconscious desire to possess mother by eliminating father

    C:-A female child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother

    D:-A male child’s unconscious desire to possess father by eliminating mother

Correct Answer:- Option-C

58: The technique of physical examination which uses the sense of touch

    A:-Auscultation

    B:-Percussion

    C:-Palpation

    D:-Inspection

Correct Answer:- Option-C

59:An obstetric emergency

    A:-HELLP syndrome

    B:-Gilbert syndrome

    C:-Down syndrome

    D:-Conn syndrome

Correct Answer:- Option-A

60: WHO recently declared India to be free of which communicable disease

    A:-Chicken pox

    B:-Tetanus

    C:-Measles

    D:-Polio myelitis

Correct Answer:- Option-D

61:The type of mosquito transmitting Japanese Encephalitis

    A:-Aedes

    B:-Culex

    C:-Anopheles

    D:- Mansonia

Correct Answer:- Option-B

62: A learner centered method of teaching learning process

    A:-Demonstration

    B:-Lecture

    C:-Bedside clinic

    D:- Project

Correct Answer:- Option-D

63: Among the functions of management, the function which deals with measurement and correction of performance of persons against standard is

    A:-Organising

    B:-Controlling

    C:-Directing

    D:-Co-ordinating

Correct Answer: Option-B

64: The mode of human to human transmission of Ebola Virus Disease

    A:-Airborne

    B:-Waterborne

    C:-Vectorborne

    D:-Direct contact

Correct Answer:- Option-D

65: The mental mechanism where there is finding of a logical reason for the things one wants to do

    A:-Rationalisation

    B:-Introjection

    C:-Projection

    D:-Transference

Correct Answer: Option-A

66: The earliest manifestation of hepatic encephalopathy

    A:-Flapping tremor

    B:-Fetor hepaticus

    C:-Spider angioma

    D:-Confusion

Correct Answer:- Option-D

67: The Govt. of India recommended dosage of elemental iron during pregnancy

    A:-50 mg/day

    B:-100 mg/day

    C:-150 mg/day

    D:-200 mg/day

Correct Answer:- Option-B

68: The highest level of learning

    A:-Concept Learning

    B:-Chaining

    C:-Problem Solving

    D:-Verbal Association

Correct Answer:- Option-C

69: The Biomedical Waste (Management and Handling) Rule came in to enforcement in India in

    A:-1965

    B:-1980

    C:-1998

    D:-2010

Correct Answer:- Option-C

70: A teaching method employed to develop proficiency in a particular teaching skill

    A:-Micro Teaching

    B:-Role Playing

    C:-Demonstration

    D:-Simulation

Correct Answer:- Option-A

71: The most frequently occurring value among a given set of data

    A:-Mean

    B:-Mode

    C:-Median

    D:-Range

Correct Answer:- Option-B

72: The type of personality where the person has alternating periods of elation and depression

    A:-Hypomaniac

    B:-Melancholic

    C:-Melancholic

    D:- Cyclothymic

Correct Answer:- Option-D

73: The antidote for magnesium sulphate in eclampsia

    A:-Calcium Gluconate

    B:-Sodium Chloride

    C:-Calcium Carbonate

    D:-Sodium Bicarbonate

Correct Answer:- Option-A

74: Intermittent claudication is the typical feature of

    A:-Coronary Artery Disease

    B:-Peripheral Vascular Disease

    C:-Interstitial Lung Disease

    D:- Renal Parenchymal Disease

Correct Answer:- Option-B

75: In the internationally accepted four colour code system of Triage, red colour indicates the type of patient who is

    A:-Dead

    B:-Medium Priority

    C:-High Priority

    D:-Ambulatory

Correct Answer:- Option-C

staff nurse question and answer free download

click the download button

Catch More Updates
  • Success in a Nutshell
  • Key to Success Staff Nurses Recruitment Exam
  • RRB Staff Nurse

Tony

Hi, Myself Tony George. An Electrical Engineer by Education, a Software Developer by Profession and an Education Blogger by Passion. In the past, I had been working as an Engineer in KSEB. The knowledge that I have acquired I would like to share here with you. I will be happy if these articles can give you a way to your career growth. Feel free to contact me.

You may also like...

2 Responses

  1. bala says:

    Very useful

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *