University Assistant Previous Question Papers 2017

The second part of the University Assistant Previous Question Papers 2017 .

University Assistant Previous Question Papers 2017

1.If 4 taps can fill a tank in 10 hours.Then how many hours can 6 taps fill the same tank?
(A) 6 2/3 hours
(B) 2 2/5 hours
(C) 6 3/2 hours
(D) 15 hours
Correct Answer: A
2.A and B together can do a piece of work in 12 days and A alone can complete the work in 18 days.How
long will B alone take to complete the job?
(A) 6 days
(B) 30 days
(C) 36 days
(D) 21 days
Correct Answer : C

3.A garden is 90 m long and 75m broa(D) A path 5 m wide is to be built outside around it.Find the area
of the path:
(A) 850 m2
(B) 6750 m2
(C) 1750 m2
(D) 7600 m2
Correct Answer : C

4.Which of the following numbers is divisible by 33?
(A) 1333
(B) 1375
(C) 2133
(D) 2145
Correct Answer : D

5.H.(C) F of 36 and 264 are:
(A) 6
(B) 36
(C) 792
(D) 12
Correct Answer : D

6.In how many years will a sum of money triple itself the rate of interest is 10%?
(A) 15 years

(B) 20 years
(C) 10 years
(D) 18 years
Correct Answer : B

7.Manu’s age is 6 times Binu’s age.15 years hence Manu will be 3 times as old as Binu.Find Binu’s age:
(A) 60 years
(B) 10 years
(C) 45 years
(D) 50 years
Correct Answer : B
8.Find the time taken by a 180 m long train running at 54 km/hr to cross a man standing on a platform:
(A) 4 seconds
(B) 12 seconds
(C) 30 seconds
(D) 15 seconds
Correct Answer : B

9.What number should be subtracted from each of the numbers 23,30,57 and 78 so that the remainders
are in proportion?
(A) 4
(B) 3
(C) 6
(D) 7
Correct Answer : C

10.If y-x/x=3/8 Find y:x:
(A) 11:8
(B) 8:11
(C) 8:5
(D) 5:8
Correct Answer : A

11.’Flower’is related to Petal in the same way as’Book’is related to:
(A) Author
(B) Content
(C) Page
(D) Library

Correct Answer : C

12.Find the missing numbers in this series:
2,6,18,54,-,486,1458
(A) 152
(B) 182
(C) 162
(D) 108
Correct Answer : C

13.Find out the missing letter:
B,E,H,K,N,__
(A) P
(B) O
(C) R
(D) Q
Correct Answer : D

14.If ‘A’is in the north of B and C is in the west of (B) In what direction is A with respect to C?
(A) South
(B) East
(C) South-West
(D) North-East
Correct Answer : D

15.Statement:All the students passed the examination.Some students are girls.
Conclusion:
I.Some boys passed the Examination
II.All the girls failed the Examination
III.None of the boys passed the Examination
IV.None of the girls failed the Examination
(A) I and II follow
(B) II and III follow
(C) I,II and III follow
(D) None of the above
Correct Answer : D

16.If EDUCATION is coded as NOITACUDE, then REDFORT will be coded as:
(A) TROFDER
(B) FORTRED
(C) TROFRED
(D) FORTDER
Correct Answer : A

17.Find out the pair which is different from the other given pairs:
(A) Cow and Buffalo
(B) Cock and Hen
(C) Horse and Mare
(D) Dog and Bitch
Correct Answer : A

18.Find the odd one among these:
(A) Lake
(B) River
(C) Pool
(D) Sea
Correct Answer : C

19.If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY are coded as MOBY then, BOBBY is coded as:
(A) BOBY
(B) COBY
(C) NOBY
(D) OOBY
Correct Answer : B

20.If I=9 YOU=61 then WE= _
(A) 28
(B) 32
(C) 65
(D) 50
Correct Answer : A

21.The transformer works on which principle:
(A) Electrostatic force
(B) Magnetostatic force

(C) Snell’s law
(D) Electromagnetic induction
Correct Answer : D

22.Which is the most effective test to determine AIDS?
(A) Lipid profile test
(B) Angiograph
(C) Western blot test
(D) MRI scan
Correct Answer : C

23.Minamata disease is due to:
(A) Arsenic
(B) Lead
(C) Copper
(D) Mercury
Correct Answer : D

24.An alloy used in making heating elements for electric heating device is:
(A) German silver
(B) Alloy steel
(C) Nichrome
(D) Solder
Correct Answer : C

25.Phenomenon behind the formation of rainbow:
(A) Diffraction of light
(B) Scattering of light
(C) Interference of light
(D) Dispersion of light
Correct Answer : D

26.What is the name of the pigment which helps animal to see in dim light?
(A) Rhodopsin
(B) Haemoglobin
(C) Photopsin
(D) Chromatin

Correct Answer : A

27.What is oil of vitriol?
(A) Sodium Chloride
(B) Nitric Acid
(C) Sulphuric Acid
(D) Hydrochloric Acid
Correct Answer : C

28.What is manufactured using Bessemer process?
(A) Steel
(B) Gold
(C) Zinc
(D) Silver
Correct Answer : A

29.A person suffering from bleeding gum need in his food:
(A) Carotene
(B) Citrus
(C) Vitamin K
(D) Cod-liver oil
Correct Answer : B

30.Which fossil organism is usually regarded as the connecting link between birds and reptiles?
(A) Dryopithecus
(B) Archaeopteryx
(C) Australopithecus
(D) Ardipithecus
Correct Answer : B

31.Which of the following work won the ‘Odakkuzhal Award’to S.Joseph?
(A) Manyshyanu Oru Aamukham
(B) Chandranodoppam
(C) Chakkarappandhal
(D) Unnikuttante Lokam
Correct Answer : B

32.Who got the ‘Dr.Sukumar Azhikode Thatwamsi Endowment’ for this year?
(A) Dr.T.M.Thomas Issac
(B) V.S.Achuthanandan
(C) Ramesh Chennithala
(D) V.M.Sudheeran
Correct Answer : A

33.Present Jnanpeed winner Raghuveer Chaudhari is a popular writer in —-language
(A) Marathi
(B) Gujarati
(C) Bengali
(D) Telugu
Correct Answer : B

34.Which country was defeated by India to win her Seventh Crown in SAF Games?
(A) Pakistan
(B) Afghanistan
(C) Kasakistan
(D) Kirgistan
Correct Answer : __

35.Who is the present Governor of Reserve Bank of India?
(A) P.Sadasivam
(B) (C) Sankara Narayanan
(C) Raghuram Rajan
(D) Ajith Dowal
Correct Answer : C

36.Recently dead Mufti Muhammed Sayyid was the Chief Minister of __ state
(A) Delhi
(B) Assam
(C) Jammu-Kashmir
(D) Mizoram
Correct Answer : C

37.Who scored 1009 runs in one innings,in the Bhandari Trophy under-16 Inter School Cricket?
(A) Praveen Dhanvade
(B) Prakash Dhanvade

(C) Pratheesh Dhanvade
(D) Pranav Dhanvade
Correct Answer : D

38.’Miss World’,Miriya Lalguna Roso belongs to which of the following country?
(A) Span
(B) France
(C) Indonesia
(D) Japan
Correct Answer : A

39.Who among the following was appointed as CEO of NITIAYOG?
(A) Amithabh Bachan
(B) Saniya Mirza
(C) Amithabh Kanth
(D) Arun Jaitly
Correct Answer : C

40.World’s largest Bird statue is built in Jatayu Nature Park.In which place of Kerala,it is built?
(A) Chennamangalam
(B) Kothamangalam
(C) Kaipamangalam
(D) Chatayamangalam
Correct Answer : D

41.The literacy rate of India is:
(A) 61%
(B) 75%
(C) 80%
(D) 50%
Correct Answer :

42.Which is the tree generally grown for forestation?
(A) Mango Tree
(B) Coconut Tree
(C) Banniyan
(D) Teak

Correct Answer : D

43.Who was the first martyr in First Indian Independence War 1857?
(A) Jhansi Rani
(B) Mangal Pande
(C) Savarkar
(D) None
Correct Answer : B

44.Who was the Chairman of Nehru Committee Report?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Motilal Nehru
(C) Arun Nehru
(D) None
Correct Answer : B

45.What is a Republic?
(A) In a democracy the head of the state is a nominated one
(B) The government is directly elected by the people
(C) The head of the state is hereditary and legislative is constituted by the representatives of people
(D) In a democracy,the head of the state is either directly or indirectly elected by the people
Correct Answer : D

46.What is the official name of India?
(A) Democratic State of India
(B) Republic of India
(C) Socialist State of India
(D) Socialist Secular India
Correct Answer : B

47.Which was the first linguistic state in Independent India?
(A) Karnataka
(B) Tamil Nadu
(C) Andhra Pradesh
(D) None of the above
Correct Answer : C

48.In which river Bhakra-Nangal Dam is situated?
(A) Sutlej
(B) Godavari
(C) Narmada
(D) Krishna
Correct Answer : A

49.Swami Vivekananda delivered his famous Chickago Speech in:
(A) 1872 January 12
(B) 1892 September 11
(C) 1882 October 2
(D) 1867 November 1
Correct Answer :

50.The inventor of world wide web:
(A) Tim Berner’s Lee
(B) Marc Andreessen
(C) James H.Clark
(D) Robert Cailliau
Correct Answer : A

Free download University Assistant Previous Question Papers 2017 second part click below download button

Kerala PSC University Assistant date

For the First Part Assistant Previous Question Papers 2017 ,Download its pdf format

Reference

Entri

Brilliance College

Tony

Hi, Myself Tony George. An Electrical Engineer by Education, a Software Developer by Profession and an Education Blogger by Passion. In the past, I had been working as an Engineer in KSEB. The knowledge that I have acquired I would like to share here with you. I will be happy if these articles can give you a way to your career growth. Feel free to contact me.

You may also like...