University Assistant Previous Question Papers

Download 2017 University Assistant Previous Question Papers . University assistant exam recruits assistance to various universities in kerala . tonytips giving the solved questions.Kerala Psc University Assistant syllabus 2019.

University Assistant Previous Question Papers

University Assistant Previous Question Papers

1.What is the total length of NH49(Kochi to Dhanushkodi)?
(A) 500 km
(B) 550 km
(C) 600 km
(D) 440 km
Correct Answer : D

2. Kochi Rajya Praja Mandalam was formed in the year:
(A) 1940
(B) 1941
(C) 1942
(D) 1943
Correct Answer : B

3. The original name of Vagbhatanandan,the famous social reformer in Kerala?
(A) Kelu Kuruppu
(B) Kunji Kannan
(C) Krishnan-Ayyan
(D) Kutt Krishnan
Correct Answer : B

4. Gayathripuzha is the tributary of which river?
(A) Periyar
(B) Bharatha Puzha

(C) Chaliyar
(D) Pampa
Correct Answer : B

5 .K.S.E.B was formed in the year:
(A) 1957
(B) 1956
(C) 1958
(D) 1959
Correct Answer : A

6. What is the name of rain water harvest programme organized by Kerala Government?
(A) Jalanidhi
(B) Harita
(C) Varsha
(D) Anugraha
Correct Answer : C

7.Who founded Ananda Mahasabha’in 1918?
(A) Sahodaran Ayyappan
(B) Vagbhatanandan
(C) Brahmananda Sivayogi
(D) Agamananda Swami
Correct Answer : C

8. Who wrote the famous book ’A Short History of the Peasant Movement ‘in Kerala?
(A) E.M.S.Namboothirippad
(B) C Achutha Menon
(C) P.K.Vasudevan Nair
(D) Pattom Tanupillai
Correct Answer : A

9. Who founded Jatinasini Sabha?
(A) Anandatheerthan
(B) Chattampi Swamikal
(C) Pandit Karuppan
(D) Thycaud Ayya

Correct Answer : A

10. In which district Mangalavanam,the smallest wild life sanctuary in Kerala situated?
(A) Ernakulam
(B) Trissur
(C) Wayanad
(D) Idukki
Correct Answer : A

11. Where is Kerala coconut research station situated?
(A) Kayamkulam
(B) Sadanandapuram
(C) Mannuthi
(D) Vellayani
Correct Answer : A

12. The authority to issue’writs’ for the enforcement of Fundamental Rights rests with:
(A) The Parliament
(B) The President
(C) The Supreme Court and High Courts
(D) The CBI
Correct Answer : C

13. Who is the Chairman of the Rajya Sabha?
(A) The President
(B) The Vice-President
(C) Lok-Sabha Speaker
(D) The Governor
Correct Answer : B

14. The Public Service Commission in India,as the Union Public Service Commission was first called,was established in the year:
(A) 1919
(B) 1926
(C) 1947
(D) 1950
Correct Answer : D

15. Which Constitutional Amendment made right to free and compulsory education as a fundamental
right?
(A) 73rd
(B) 86th
(C) 52nd
(D) 74th
Correct Answer : B

16. Who is the present CAG?
(A) Shashi Kant Sharma
(B) Vinod Rai
(C) Agarwal
(D) H.K.Khanna
Correct Answer : A

17. The Fundamental Rights of the Indian Citizens are enshrined in:
(A) The Preamble
(B) Part III of the constitution
(C) Part IV of the constitution
(D) Part V-A of the constitution
Correct Answer : B

18. Which of the following Article of the constitution deals with the Fundamental Duties of the Indian Citizens?
(A) Article 51-A
(B) Article 29-B
(C) Article 21-A
(D) Article 39-C
Correct Answer : A

19. In which year the National Development Council(NDC)was established?
(A) 1948
(B) 1950
(C) 1952
(D) 1957
Correct Answer : C

20. The National Human Rights Commission was established in the year:
(A) 1993
(B) 1975
(C) 2001
(D) 1996
Correct Answer : A

21. Who is the Chairperson of Kerala State Vanitha Commission?
(A) K.Ajitha
(B) Sugathakumari
(C) (C) K.Janu
(D) K.(C) Rosakutty
Correct Answer : D

22. The passive form of ‘This shop sells all the vegetables’is:
(A) All the vegetables are sold by this shop
(B) All the vegetables are sold in this shop
(C) All the vegetables have been sold by this shop
(D) All the vegetables are being sold by this shop
Correct Answer : B

23. I was going——-the documents last evening.
(A) On
(B) In
(C) Through
(D) About
Correct Answer : C

24. The problem was __ difficult that I could not solve it.
(A) Very
(B) So
(C) Too
(D) Much
Correct Answer : B
In which part of the questions 74 and 75 is the mistake?

25. (A) It was Shakespeare
(B) and not no one else

(C) who wrote this play
(D) at the beginning of the sixteenth century
Correct Answer : B

26. (A) The film
(B) that I saw yesterday
(C) was about an old man
(D) who was living a long time ago
Correct Answer : D

27. The indirect form of ‘Do you like comics?’she asked me is:
(A) She asked me whether I like comics
(B) She asked me whether I have liked comics
(C) She asked me whether I liked comics
(D) She asked me did I like comics
Correct Answer : C

28. Let us go for a walk,:
(A) Do we?
(B) Shall we?
(C) Don’t we?
(D) Didn’t we?
Correct Answer : B

29. It was raining when I __ home yesterday
(A) Had reached
(B) Has reached
(C) Had been reaching
(D) Reached
Correct Answer : D

30. Germany is _ European country
(A) A
(B) An
(C) The
(D) No article required
Correct Answer : A

31. Milk is ————in proteins and minerals
(A) Good
(B) Large
(C) Big
(D) Rich
Correct Answer : D

32. Anganwadi centres are functioning under the programme:
(A) IRDP
(B) NRDP
(C) KUDUMBASHREE
(D) ICDS
Correct Answer : D

33. The _ was launched in December 2001 to ameliorate the conditions of the urban slum dwellers living below the poverty line without adequate shelter.
(A) Valmiki Ambedkar Awas Yojana
(B) Bharat Nirman
(C) Samaga Awas Yojana
(D) PMRY
Correct Answer : A

34. This is a comprehensive housing scheme launched with a view to ensuring the integrated provision of shelter, sanitation and drinking water.The basic objective of the programme is to improve the quality of
life of the people as well as the overall habitat in rural areas:
(A) Samagra Awas Yojna
(B) Antyodaya Anna Yojana
(C) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
(D) Adarsh Gram Yojana
Correct Answer : A

35. Which programme is launched on the lookout for the ‘poorest of the poor’by providing them 35 kilograms of rice and wheat at Rs.3 and Rs.2 per kg.respectively?
(A) National Food for work programme
(B) Adarsh Gram Yojana
(C) Antyodaya Anna Yojana
(D) Sampoorna Grameen Rozgar Yojana
Correct Answer : C

36. Which plan was called as Mahalanobis plan named after the well-known economist?
(A) First Plan 1951 to 56
(B) Second Plan 1956 to 61
(C) Third plan 1961 to 66
(D) Fourth plan 1969 to 74
Correct Answer : B

37. Who is the implementing officer at district level responsible for the monitoring and supervision of national food for work programme?
(A) District industrial officer
(B) District collector
(C) District civil supplies officer
(D) District Information officer
Correct Answer : B

38. Jawahar Rozgar Yojna was launched in April 1st 1989,by combining the two programmes:
(A) RLEGP,NRDP
(B) IRDP,NREP
(C) NREP,RLEGP
(D) NRDP,IRDP
Correct Answer : C

39. Kudumbashree mission was launched on May 17th 1998 by our former Prime Minister,
(A) Sri.Narasimha Rao
(B) Sri.Manmohan Singh
(C) Sri.A(B) Vajpai
(D) Sri.SR.Devagouda
Correct Answer : C

40.Mahila Samridi Yojana was started in 1998 on the day of:
(A) Women’s day
(B) Gandhi Jayanthy
(C) Independence day
(D) Republic day
Correct Answer : B

41. To change negative family and community attitudes towards the girl child at birth and towards her mother is the prime objective of:

(A) Integrated Child Development Scheme
(B) Mahila Samridhi Yojana
(C) Indira Awas Yojana
(D) Balika Samridhi Yojana
Correct Answer : D

42. Name the Act that governs the internet usage in India:
(A) The IT Gazette of India Act,2004
(B) The Information Technology Act,2000
(C) The Internet Usage Act,2002
(D) The Right to Information Act,2005
Correct Answer : B

43. An attempt to criminally and fraudulently acquire sensitive information,such as usernames,passwords and credit card details,by masquerading as a trust worthy entity in an electronic communication is termed as:
(A) Spooling
(B) Tracking
(C) Bugging
(D) Phishing
Correct Answer : D

44. A device that modulates signals to encode digital information and demodulates signals to decode the transmitted information:
(A) Modem
(B) Decoder
(C) Encoder
(D) Modulator
Correct Answer : A

45. ’mpg’extension refers usually to what kind of file?
(A) Text/Document file
(B) Image file
(C) Animation/movie file
(D) All the above
Correct Answer : C

46. The brain of any computer system is:
(A) Memory
(B) Peripheral Unit
(C) CPU
(D) Control Unit
Correct Answer : C

47. An attempt to make a computer resource unavailable to its intended users is called:
(A) Malware attack
(B) Worms attack
(C) Denial-of-service attack
(D) Adware attack
Correct Answer : C

48. Who is considered to be the first programmer?
(A) Ada Lovelace
(B) Alan Turing
(C) Charles Babbage
(D) Von Neumann
Correct Answer : A

49. A computer program that is used to convert an assembly language to machine language is:
(A) Compiler
(B) Assembler
(C) Interpreter
(D) Comparator
Correct Answer : C

50. Codes consisting of light and dark marks of various thickness which may be optically read is known as:
(A) Operand
(B) Bar code
(C) Decoder
(D) Op code
Correct Answer : B

Download the first part of the University Assistant Previous Question Papers 2017 .click the below button.

Reference

Please check the pages for study materials University Assistant Exam books

Tony

Hi, Myself Tony George. An Electrical Engineer by Education, a Software Developer by Profession and an Education Blogger by Passion. In the past, I had been working as an Engineer in KSEB. The knowledge that I have acquired I would like to share here with you. I will be happy if these articles can give you a way to your career growth. Feel free to contact me.

You may also like...